دستگاه فلزیاب تصویری
یکی از ابزار های مهم و کاربردی که امروزه برای کشف طلا و دفینه های ارزشمند مورد استفاده قرار می گیرد دستگاه فلزیاب تصویری می باشد. فلزیاب ها علاوه بر کاربرد گنج یابی ، نقش اساسی در زندگی روزمره ما دارند. دستگاه طلایاب یا گنج یاب با توجه به کاربرد آن ها در مدل های مختلفی به بازار عرضه می شوند. یک مدل از فلزیاب ها که قابلیت بسیار خوبی برای کشف گنج و دفینه دارد ، دستگاه فلزیاب تصویری است که با نام هایی همچون اسکنر تصویری ، گنج یاب تصویری نیز شناخته می شوند.
آشنایی با دستگاه فلزیاب تصویری :
فلزیاب تصویری نوعی سیستم است که علاوه بر قابلیت تشخیص فلزات می تواند محیط را اسکن کرده و داده های دریافتی را به صورت تصاویر سه بعدی و قابل درک دراختیار اپراتور قرار دهند. با روی کار آمدن اسکنر تصویری اپراتور ها می توانند داده های بیشتری را از محیط کاوش دریافت کرده و در نتیجه بهتر می توانند از وجود هدف در محیط مطلع شوند. یک دستگاه گنج یاب تصویری بهترین انتخاب برای کشف حفره ها ، اتاقک ها ، ورودی ها ، خاک های دستریز و سنگچین ها می باشد.
هر یک از این دستگاه کاربرد خاص خود را دارند و معمولا برای اینکه بتوان به بهترین نتیجه دست پیدا کرد باید از هریک از دستگاه ها (فلزیاب نقطه زن ، ردیاب آنتنی فرکانسی و اسکنر تصویری ) به صورت مکمل استفاده کرد تا درصد خطای کار به حداقل برسد تا هم در وقت و هزینه بتوان صرفه جویی کرد.
برای اینکه بتوانید یک اسکن مطمئن و با کیفیت تهیه کنید باید نحوه کار با اسکنر تصویری را به خوبی فرا بگیرید و همچنین باید با نرم افزار ویژوالایزر به صورت کامل آشنایی داشته باشید تا هنگامی که از محیطی اسکن تهیه می کنید بتوانید بر اساس داده های خروجی بهترین آنالیز و بررسی را انجام داده از وجود هدف اطمینان حاصل کنید.
موضوع آموزش و یادگیری استفاده صحیح از دستگاه بسیار اهمیت دارد ، متاسفانه خیلی از خریداران به این مسئله بی توجه هستند و فکر می کنند که با خرید دستگاه همه چیز تمام است. برای اینکه بتوانید از دستگاه خود بهترین نتیجه را بگیرید باید اصول کار با دستگاه را یاد بگیرید و با تمرین و تکرار متوالی به یک اپراتور با تجربه تبدیل شوید. به نتیجه رسیدن با دستگاه فلزیاب نیاز به تجربه ، صبر و تلاش دارد و بدون آگاهی و اطلاعات درست شروع با کاوش نکنید.
انواع سیستم گنج یاب تصویری :
فلزیاب های تصویری موجود در بازار را از نظر نوع تکنولوژی تشخیص می توان به دو دسته تقسیم کرد ، اسکنر مگنومتر و فلزیاب پالسی تصویری. اسکنر های مگنومتر از سنسور های پیشرفته مگنومتر جهت اسکن استفاده می کنند و کیفیت و عمق اسکن ها بستگی به نوع و تعداد سنسور ها دارد. اما فلزیاب پالسی تصویری ، سیگنال های دریافتی توسط لوپ را دریافت کرده و به تصاویر قابل درک تبدیل می کنند.
هر یک از این مدل دستگاه ها داده های دریافتی را توسط نرم افزار های خاصی مانند نرم افزار ویژولایزر تجزیه و تحلیل می کنند تا اپراتور بتواند بر اساس نتایج نهایی محل حفره ها یا فلزات مغناطیسی که در محیط وجود دارند را شناسایی کنند تا بعد بوسیله یک گنج یاب نقطه زن نقطه دقیق هدف را پیدا و شروع به حفاری کنند.
چگونه با فلزیاب تصویری کار کنیم ؟
توصیه ای که به دوستانی که دستگاه جی پی ار دارند میشود این است که قبل از اینکه برای جستجوی واقعی اقدام کنند مدتی با نحوه کار کردن دستگاه فلزیاب تصویری اشنا شوند بعد به این کار اقدام کنند تا بهترین نتیجه را بگیرند. به عنوان مثال توصیه می شود که یک فلز مسی یا برنجی را در یک مکان امن دفن کنند و بعد از آن چندین اسکن از جهات مختلف بگیرند تا به طور کامل با شیوه کار کردن دستگاه اشنا شوند.
در زمان اسکن با فلزیاب تصویری در تمامی مراحل اسکن سعی بر این شود ارتفاع فاصله سنسور با زمین ثابت باشد و از حرکت عرضی به شدت پرهیز شود. از نظر علمی فرکانسی که در ان لحظه ساطع می شود دوباره در همان سطح باید توسط لوپ جذب شود. در کل به دلیل کار کردن دستگاههای جی پی آر بر مبنای یون های احاطه کننده فلز ، ما تصویر هاله ای مانند جسم را داریم و نه شکل خود جسم.
نحوه تمرین با فلزیاب تصویری جهت گرفتن اسکن :
بهترین حالت برای تست این است که شما یک چاه 1.5 متر یا 2 متری بکنید و در آن یک تونل به طول 1.5 متر بزنید و در آن یک کیلو فلز غیر آهنی مانند مس یا برنج قرار داده و بعد مدتی روی آن تمرین کنید.
در کلیه فلزیاب های تصویری سطح حفاری برای تست بدین صورت باید باشد. در مرحله دوم خاک را بصورت عمودی حفاری میکنید و سعی بر آن باشد عمق حفاری زیاد نباشد! سپس از انتها به شکل L یک تونل حفر کنید که فلزتان به سختی وارد آن شود. (یعنی به خاک زیاد آسیب نرسانید).
هدف از این کار این می باشد که دی الکتریک خاک به هم نخورد و شما می بایستی در مرحله بعدی کار فلزی را دراین تونل تعبیه کنید. حالا میتوانید محل حفاری را پر کنید و یا از کنارآن شروع به اسکن نمائید (البته پس از گذشت 6 ماه.) دقت شود که خط اول اسکن بر روی فلز نباشد.
اشتباهات اپراتور ها در حین تمرین با اسکنر ها :
اشتباهی که یک سری دیگر از دوستان کرده اند این است که به جای اینکه یک فلز مانند مس یا برنج یا مفرق قرار بدهند یک تکه آهن یا فولاد یا چدن قرار داده اند که باید این نکته ذکر شود که دستگاه های OKM به طور اتوماتیک طراحی شده اند که قطعات اهنی را حذف کنند. نکته مهم دیگر در کار کردن با دستگا ه های او کی ام این است که علاوه بر سیستم جی پی ار در دستگاه سیستم مگنیتیک فیلد سنسور هم همزمان با آن کار میکند.
بعضی از دوستان وقتی اسکن کرده اند اکثر تصویر یا ابی شده است یا کلا قرمز. گرچه برای حرفه ای ها تشخیص هدف در این حالت ها هم مشکل نیست اما دلیل آن این است که وقتی شما اسکن را شروع میکنید دستگاه خط اول تصویری به شما نمیدهد و دلیل ان این است که دستگاه خط اول را به عنوان خط بیس یا پایه ذخیره میکند و خط دوم شما را با خط اول مقایسه میکند و تصویر به شما میدهد.
خط سوم با باخط دوم و خط اول و خط چهارم را با سه خط اول به همین خاطر اگر شما از یک جا با مواد معدنی بالا اسکن خود را شروع کنید در خطوط بعدی کل تصویر شما آبی میشود و فقط خط اول شما قرمز باقی می ماند یا بر عکس اگر شما اسکن خود را از جایی با مواد معدنی کم شروع کنید و بعد روی مواد معدنی بروید اسکن شما نارنجی یا قرمز میشود و خط اول ابی باقی میماند.
خاصیت آن مورد در ان است که اگر شما در جایی با مواد معدنی بالا کار کنید دستگاه مواد معدنی را به عنوان خاک زمینه میگیرد و از تاثیر گذاری مواد معدنی روی اسکن شما جلوگیری میکند به همین خاطر همیشه توصیه میشود که اگر به جایی مشکوک هستید حتما آن محل را از دو جهت مخالف اسکن کنید تا بهترین تصویر را بگیرید.
معرفی چند گنج یاب تصویری :
در بالا در مورد فلزیاب های تصویری صبحت کردیم و با انواع سیستم های تصویری آشنا شدید ، در ادامه قصد دارم چند نمونه از دستگاه های تصویری پرکاربرد و حرفه ای را بهتون معرفی کنم که از عملکرد و کارایی بسیار بالایی برخوردار هستند.